Over het algemeen genomen is het eten van vetten niet populair. De meeste mensen zijn bang dat ze er dik en ziek van worden en vermijden het daarom. Maar is dit eigenlijk wel terecht? Het juiste antwoord is NEE!

Gezonde vetten (zie voorbeelden op het plaatje) zijn juist vet belangrijk voor je! Maar waarvoor dan?

Ze leveren je energie en zijn onmisbaar voor je spijsvertering. Ze zijn HET smeermiddel van je gewrichten en helpen je lichaam bij de opname van calcium en de vitaminen A,D,E,K. Het is de grondstof van diverse hormonen en het is belangrijk voor het goed functioneren van je immuunsysteem, je hersenen en je zenuwstelsel. Gezonde vetten zijn belangrijk voor iedere cel van je lichaam, omdat je celwand bestaat uit vet en zo je cel flexibel en gezond houdt zodat voedingsstoffen makkelijk de cel in kunnen en afvalstoffen de cel makkelijk kunnen verlaten.

Maar dan zijn we er nog niet. Hier ben je waarschijnlijk erg verbaast over, omdat het tegengestelde vaak door de media wordt beweerd. Gezonde vetten bieden je lichaam bescherming tegen hart- en vaatziekten en ze remmen tumorgroei, wow!

Toch zijn er 2 soorten vetten die je wel moet vermijden omdat die schadelijk zijn voor je lichaam. Dan heb ik het over transvetten en geoxideerde vetten.

Transvetten zijn onverzadigde vetzuren die door de industrie verhard worden. Ze zijn ongezond omdat ze hart- en vaatziekten veroorzaken en de werking van het zenuwstelsel verstoren. Ook zorgen ze voor ontstekingen in je lichaam. Transvetten vind je in bewerkte voedingsproducten zoals koekjes, pakjes, zakjes, kant-en-klaarmaaltijden (diepvriesproducten), pizza’s, margarine, halvarine e.d.

Geoxideerde vetten ontstaan wanneer onverzadigde vetzuren in aanraking komen met zuurstof, licht en hitte. Koop daarom bij voorkeur plantaardige oliën zoals bijvoorbeeld olijfolie, walnootolie, hennepolie, lijnzaadolie in kleine donkere flessen en bewaar ze donker in de (koel)kast. Gebruik zulke oliën alleen bij koude gerechten, dus niet verhitten!

Vetten die je goed kunt gebruiken voor het verhitten van voedsel zijn altijd verzadigd omdat deze wel goed tegen hoge temperaturen kunnen zonder schadelijk te worden. Je herkend ze aan hun vaste structuur. Voorbeelden van goede verzadigde vetten zijn: ghee, kokosvet, rode palmvet en ossewit (voor frituren!).

Het allerbelangrijkste voor je gezondheid is een goede cel doorlaatbaarheid en dat de vetzuren omega3 en omega6 in je lichaam in balans zijn.