Moet ik een leven lang op dieet?

Wanneer er een afspraak gepland wordt merk ik dat bij sommigen de angst bestaat dat je niet meer mag genieten van lekker eten, omdat je altijd maar moet diëten. Graag wil ik die angst bij je wegnemen.

Het kan wel zijn dat, naar aanleiding van de resultaten uit de meting, ik je adviseer om tijdelijk aangepast te eten, om bepaalde klachten op te lossen. Maar de bedoeling is vooral dat jij jezelf een gezonde leefstijl gaat aanwennen. Hierboven lees je de voordelen van gezonde voeding ten opzichte van het volgen van een dieet.

Let op de gekleurde delen van de engelse woorden Diet (die) en Health (heal). Hoe mooi dat deze woorden het zelf eigenlijk al zeggen waarmee jij jezelf echt mee verder helpt.

Dus kan ik nog wel lekker genieten van eten wanneer ik kies voor een gezonde leefstijl?

Ja echt hoor, zelfs nog lekkerder dan je gewend was, omdat echte voeding smaakvoller is dan bewerkte voedingsproducten. Wel zul je door een bepaalde wenperiode heen moeten gaan. Je smaakpapillen veranderen echter met je mee. Heb je inspiratie nodig? Het internet staat vol met heerlijke gezonde recepten, of leen eens een kookboek bij de bibliotheek. Maar wil jij graag hierin goed ondersteund worden? Dan is het volgen van een online programma of het lezen van een goed hulpboek een echte aanrader!

Het is in het begin misschien even het wiel uitvinden hoe jij je favoriete maaltijden op een gezondere manier kunt klaarmaken. Maar ook dat worden uiteindelijk goede gewoontes. Geef jezelf even de tijd om te wennen en accepteer dat dit in het begin wat meer tijd kost. 

Daarnaast ben ik van mening dat de 80%-20% regel prima werkt bij een gezond lichaam. Die regel houdt in dat wanneer je dagelijks voor 80% gezond eet en drinkt je voor 20% best mag smokkelen met eten en/of drinken dat je echt niet wilt opgeven. Je kunt die 20% bijvoorbeeld inzetten wanneer er een etentje of feestje gepland staat, zodat je er dan heerlijk ontspannen van kunt genieten.

Wil jij graag weer lekker in je vel zitten en energie genoeg hebben voor alles wat je graag doet?