Orthomoleculaire geneeskunde is hetzelfde als voedingsgeneeskunde. Het idee achter voedingsgeneeskunde is de wetenschap, dat goede voeding een geneeskrachtige werking heeft. Wanneer je gezonde voeding eet wordt namelijk het zelf herstellend vermogen van je lichaam geactiveerd, zodat je ook op lange termijn gezond en fit blijft.

Het inzicht, dat voeding een geneeskrachtige werking heeft, was al bij Hippocrates (460-370 v. Chr.) bekend, vanwege zijn uitspraak: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”.

Hoe is orthomoleculaire geneeskunde ontstaan?

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor en tweevoudig Nobelprijswinner Linus Pauling. Het woord ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. ‘Moleculair’ verwijst naar de structuur van de moleculen. Bij elkaar betekent het ‘juiste moleculen’.

Wat doet de orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van geneeskunde die, in tegenstelling tot de de reguliere geneeskunde, alleen middelen gebruikt die bekend zijn voor het lichaam. Er wordt  gecontroleerd op celniveau welke voedingsstoffen een positieve- en negatieve invloed hebben. Hiermee worden voedingstoffen bedoeld zoals:

Bijwerkingen of schades aan het lichaam met orthomoleculaire suppletie komen nauwelijks voor. Dit komt omdat er met stoffen wordt gewerkt die bekend zijn voor het lichaam. Dat betekent niet dat het nemen van suppletie vrijblijvend is en geen schade zouden kunnen aanrichten, want ook gezonde voedingsstoffen in grote hoeveelheden kunnen toxisch worden. Een advies afgestemd op de persoon is dus erg belangrijk. Daarom wordt er tijdens een gezondheidscheck gecontroleerd welke tekorten je hebt in voedingsstoffen en wat jij specifiek nodig hebt om je lichaam te laten herstellen.

Wat zijn de verschillen met de reguliere geneeskunde?

Vooral de zienswijzen zijn erg verschillend. De reguliere geneeskunde, zoals beoefend door huisartsen en specialisten, is gebaseerd op een aanvalsstrategie (symptoom behandelen). Deze aanval wordt ingezet met vaak chemische strijdmiddelen (medicijnen), stralen met een hoge energie (bestraling) en het geheel of gedeeltelijk wegsnijden van zieke delen (operatie). Deze methode is erg doeltreffend bij acute zorg, maar kent vele beperkingen bij chronische zorg.

Het vreemde is dat medicijnen ook geneesmiddel worden genoemd en dat is helaas erg misleidend, want er wordt helemaal niets genezen. In de meeste gevallen wordt een bepaald werkingsmechanisme in het lichaam onderdrukt. Hierdoor lijken medicijnen vaak te werken, maar wordt het probleem niet bij de oorzaak aangepakt.

Waar de reguliere geneeskunde er vanuit gaat dat elk medicijn voor iedereen zal werken, kijkt de orthomoleculaire geneeskunde juist veel meer naar een ondersteuningsstrategie (oorzaak behandelen). Dit wordt gedaan door verstoorde werkingsmechanismen de juiste ondersteuning te geven. Op deze manier worden de juiste voorwaarden gecreëerd, waardoor het lichaam zichzelf kan gaan herstellen.

In bijna alle gevallen is het daarom aan te raden een reguliere behandeling aan te vullen met een orthomoleculaire behandeling, want deze kan op verschillende manieren worden ingezet:

 • Curatief
  Achterliggende oorzaak behandelen van chronische klachten/ziekten. Doeltreffend bij o.a. diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en allergieën.
 • Preventief
  Optimaal gezond worden en blijven. Doeltreffend bij o.a. lusteloosheid, vaak honger hebben, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.
 • Palliatief
  Symptoom- en pijnbestrijding.

Is orthomoleculaire geneeskunde wetenschappelijk onderbouwd?

Aan de basis van de orthomoleculaire geneeskunde ligt inmiddels zoveel  wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voedingsstoffen op het lichaam, dat orthomoleculaire therapie nauwelijks nog ‘alternatief’ te noemen is. Het heeft dus echt helemaal niets met zweverigheid of kwakzalverij te maken.

Een betere term is dan ook complementair; want hoewel orthomoleculaire therapie op zichzelf staat, is het dus een prima aanvulling op reguliere- of andere vormen van geneeskunde.

Inmiddels worden er gelukkig ook steeds meer inzichten vanuit de orthomoleculaire geneeskunde ingezet in het reguliere circuit:

 • Vereniging Arts en Leefstijl is in 2016 opgericht door doktoren die werkzaam zijn in de reguliere geneeskunde. Cardioloog, hoogleraar en auteur Leonard Hofstra is één van de bestuursleden en heeft een methode ontwikkeld voor de preventie en behandeling van hart-en vaatziekten, waarin een gezonde leefstijl een belangrijk onderdeel is.
 • Stichting Voeding Leeft is bezig met het initiatief om de Leefstijlarts in het leven te roepen. Dit is een reguliere huisarts die zich tijdens een consult geheel bezig houdt met het begeleiden van leefstijlverandering en helpt (waar mogelijk) bij het afbouwen van medicatie.
 • Hoe word ik 100? is een 6-delige televisieprogramma wat te zien is geweest bij de NPO. Arts en internationaal bekend auteur William Cortvriendt, past in dit programma methodes toe waarbij gezonde voeding wordt gebruikt als medicijn. Al na een week was het spuiten van insuline bij één deelnemer met diabetes type 2 overbodig geworden. Aan het eind van het programma waren de medicijnen van alle deelnemers bij elkaar gehalveerd.
 • In het reportageprogramma Dokters van Morgen ging Antoinette Hertsenberg op zoek naar spraakmakende zorginnovaties en baanbrekende nieuwe inzichten. Ze bezocht patiënten, dokters, ziekenhuizen en universiteiten in binnen- en buitenland om te onderzoeken, ‘hoeveel weten we al van het menselijk lichaam? En wat valt er nog allemaal te ontdekken?’ Kijk vooral ook de aflevering Voeding als medicijn!

Wil jij graag een betere gezondheid?

Ga in je eigen keuken aan de slag met  heerlijke gezonde recepten!