Orthomoleculaire therapie, ook wel voedingsgeneeskunde genoemd, draait om de wetenschap dat goede voeding een geneeskrachtige werking heeft. Het idee is simpel: door gezond te eten, geef je je lichaam de juiste voedingsstoffen, die helpen om je zelfherstellend vermogen te activeren. Dit zorgt niet alleen voor je gezondheid nu, maar je blijft hiermee ook op lange termijn fit en vitaal!

De gedachte dat voeding geneeskrachtig is, komt al van Hippocrates, de beroemde arts uit de oudheid, die zei: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding.”

Hoe is orthomoleculaire geneeskunde ontstaan?

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst geïntroduceerd in 1968 door Linus Pauling, een tweevoudig Nobelprijswinnaar. Het woord ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent ‘juist’, ‘gezond’ of ‘correct’, terwijl ‘moleculair’ verwijst naar de structuur van moleculen. Samen betekent dit ‘juiste moleculen’ – oftewel, de juiste stoffen om je gezondheid te ondersteunen.

Wat doet orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op het herstellen van je gezondheid door het optimaliseren van de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Dit betekent dat er gekeken wordt naar welke vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en andere stoffen in je lichaam op celniveau positief of negatief werken. Denk hierbij aan:

In tegenstelling tot reguliere medicijnen, die vaak chemische stoffen bevatten, werkt orthomoleculaire therapie met voedingsstoffen die het lichaam al kent en gebruikt. Bijwerkingen of schade door de juiste suppletie zijn minimaal, maar het is belangrijk om goed advies te krijgen over wat je lichaam écht nodig heeft. Te veel van zelfs gezonde voedingsstoffen kan namelijk ook schadelijk zijn. Daarom wordt er tijdens een gezondheidscheck gekeken naar welke tekorten je hebt en welke stoffen jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.

Wat zijn de verschillen met reguliere geneeskunde?

De grootste verschillen liggen in de zienswijze van beide benaderingen. Reguliere geneeskunde richt zich op het behandelen van symptomen, bijvoorbeeld door middel van medicijnen, bestraling of operaties. Deze benadering kan effectief zijn voor acute zorg, maar niet bij chronische aandoeningen.

Waarom is orthomoleculaire geneeskunde zo effectief?

Orthomoleculaire geneeskunde daarentegen richt zich juist op het herstellen van de onderliggende oorzaak van gezondheidsklachten. Het helpt om verstoorde processen in het lichaam te herstellen, zodat je lichaam zelf weer optimaal kan functioneren. Deze benadering gaat uit van het idee dat het lichaam, mits het de juiste voedingsstoffen krijgt, in staat is zichzelf te genezen en te herstellen.

Orthomoleculaire therapie kan op verschillende manieren ingezet worden:

  • Curatief – Het behandelen van chronische aandoeningen zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en allergieën.
  • Preventief – Het verbeteren van je gezondheid en het voorkomen van klachten. Ideaal bij vermoeidheid, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, enzovoort.
  • Palliatief – Het verlichten van symptomen en pijn.

Orthomoleculaire therapie kan, zonodig, worden gecombineerd met reguliere behandelingen.

Is orthomoleculaire geneeskunde wetenschappelijk onderbouwd?

Ja, absoluut! De basis van orthomoleculaire geneeskunde is inmiddels stevig wetenschappelijk onderbouwd. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van voedingsstoffen op het lichaam, en de resultaten zijn duidelijk. Het heeft daarom weinig te maken met alternatieve of ‘zweverige’ behandelingen – orthomoleculaire therapie is een bewezen en effectieve manier om gezondheid te verbeteren.

Het is dan ook veel meer dan een aanvulling op reguliere geneeskunde; het kan een cruciale rol spelen in je algehele gezondheid. Er zijn gelukkig inmiddels ook artsen en medische instellingen, die de principes van orthomoleculaire therapie gebruiken om hun behandelingen te verbeteren, zoals de Vereniging Arts en Leefstijl en Stichting Voeding Leeft, die beiden het belang van gezonde voeding in de geneeskunde onderstrepen.

Voorbeelden van succes

In het televisieprogramma Hoe word ik 100? werd aangetoond hoe gezond eten daadwerkelijk het medicijn kan zijn. Eén van de deelnemers met diabetes type 2 had na slechts één week de insuline-injecties niet meer nodig. Aan het einde van het programma waren de medicijnen van alle deelnemers gehalveerd. Dit toont de kracht van voedingsgeneeskunde! Lees hier meer informatie

Een andere kijktip het programma dokters van morgen, aflevering: voeding als medicijn. Hierin doet Antoinette Hertsenberg met drie kandidaten onderzoek naar het Pioppi-dieet, vernoemd naar het Zuid-Italiaanse dorpje dat gezien wordt als de gezondste plek op aarde. Eén kandidaat heeft obesitas, een ander heeft diabetes type 2 en de derde hartproblemen. Wat kunnen zij in drie weken tijd veranderen? 


Wil jij gezond oud worden?

Dan is orthomoleculaire geneeskunde een heel waardevolle benadering om je gezondheid te verbeteren en te behouden. Het richt zich op het herstellen van de oorzaak van klachten, niet alleen op de symptomen. Door gezonde voeding en gerichte suppletie kan je lichaam zichzelf weer herstellen zodat het optimaal kan functioneren.

Wil je graag fit en gezond ouder worden? Kom dan langs voor een gezondheidscheck en ontdek welke stappen jij kunt zetten om je gezondheid te verbeteren!

Ga in je eigen keuken aan de slag met  heerlijke gezonde recepten!