Een belangrijke functie van voeding en met name van koolhydraten, is om ons lichaam te voorzien van de energie die we nodig hebben, voor alle activiteiten die we moeten en willen doen.

De juiste koolhydraten bestaan uit meervoudige suikers die tijdens de spijsvertering worden afgebroken tot glucose (suiker) wat de belangrijkste brandstof voor onze cellen is, met name voor onze hersenen en spieren. Via je bloedsomloop wordt deze energie naar al je cellen gebracht.

De beste koolhydraten die je kunt eten zijn groenten, fruit en volkoren granen (geen tarwe!) zoals bijvoorbeeld quinoa, havermout, boekweit etc. peulvruchten en volkoren rijst. Deze bevatten namelijk meervoudige suikers waardoor het afbreken hiervan heel geleidelijk plaatsvind. Op die manier heb je geen last van pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en dat voelt voor jou heel prettig en stabiel. Dit komt omdat deze suikers zijn ingepakt in vezelstoffen waardoor ze langzaam in het bloed worden opgenomen.

De onverteerbare vezels zelf vormen trouwens ook weer een bron van energie. Dit komt omdat deze in de darm door darmbacteriën via fermentatie worden omgezet naar korte-keten vetzuren. Deze vetzuren geven je energie en zorgen ook nog eens voor een goede darmgezondheid en voorkomen daarmee talloze ziekteverschijnselen.

Ondanks dat ons lichaam meervoudige suikers omzet naar de enkelvoudige suiker glucose, kun je die enkelvoudige suikers zelf maar beter zelf niet op je menu zetten, omdat dit nadelig is voor je gezondheid. Het geeft je lijf een erg onrustig gevoel omdat het een plotselinge bloedsuikerpiek geeft met daaropvolgend de onvermijdelijke bloedsuikerdip waardoor je snaaibuien krijgt om het weer te laten stijgen. Ze zorgen ervoor dat je de hele dag met eten bezig blijft om je prettig te laten voelen. Herken je zulke snaaibuien bij jezelf? Bedenk dan eens wat je zoal gegeten en gedronken hebt en wat je anders zou kunnen doen. Voorbeelden van voeding met enkelvoudige suikers zijn alle bewerkte etenswaren zoals frisdrank, koek en snoep etc.

Uit welke koolhydraten haal jij je energie? (zie plaatje)

Voel jij je regelmatig vermoeid en lusteloos? Graag help ik je op weg naar een leven vol energie!