Eet genoeg groente en fruit

Eet gezond! Want jouw lichaam verdient de beste voedingsmiddelen! 

Waarom is het zo belangrijk om genoeg groente en fruit te eten?

Groente en fruit hebben vele gezondheidsvoordelen:

ze zitten tjokvol voedingstoffen

Groente kun je zien als onze energieleverancier en als ons medicijn. Want ze leveren namelijk belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. In groente zitten bovendien veel bioactieve stoffen, zoals carotenoïden. De hoeveelheden voedingsstoffen verschillen erg tussen de verschillende groentesoorten. 

Ze verbeteren de bloeddruk

Veel mensen kampen met een kalium tekort, dit zie ik dan ook regelmatig terug in de meetresultaten in mijn praktijk. Het goede nieuws is, dat groenten en fruit onder andere tjokvol kalium zitten wat de bloeddruk verlaagt en onze nieren helpt gifstoffen te lozen. Aangezien de meesten van ons juist een overschot hebben van de tegenhanger natrium is meer groente eten dus van belang zodat deze 2 weer in balans komen.

Ze verbeteren de zuur-base balans

Hoe ouder we worden, hoe makkelijker we verzuren door o.a. stress en een ongezonde leefstijl. Door het dagelijks eten van genoeg groente en fruit ontzuren we, wat ons lichaam minder vatbaar maakt om ziek te worden.

Je huid wordt stralender en zachter

Alle bio-beschikbare nutriënten in groenten leveren samen een krachtige verjongende werking door de antioxidanten.

Ze versterken je weerstand

In groenten en fruit zitten duizenden stoffen die met elkaar samenwerken om je immuunsysteem een boost te geven. Daarom is het ook goed om regelmatig te variëren en meerdere soorten groenten te combineren, zodat deze heilzame werking nog meer wordt versterkt.

Ze bevorderen een goede darmwerking

Voedingsvezels zijn een zegen voor je spijsvertering. Ze zorgen ervoor dat je verzadigd bent na een maaltijd, de stoelgang beter verloopt en dat de goede bacteriën in je darmen floreren. Ook kunnen vezels je bloeddruk en cholesterolgehalte verlagen.

Ze reguleren je gewicht

We worden vaak te dik, omdat we teveel verkeerde voeding eten. Maar van groenten kun je lekker veel op je bord scheppen, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen. Vanwege de vezels voel je je urenlang verzadigd.

Ze zorgen voor gezonde bloedvaten

Plantaardige voedingsmiddelen bevatten antioxidanten die de wanden van de aderen helen en daarmee de noodzaak om cholesterol te produceren vermindert.

Ze reinigen je lichaam

Alles wat groen is heeft de eigenschap het spijsverteringssysteem een flinke detox-boost te geven. Daarnaast kunnen ze gifstoffen en vrije radicalen omzetten in ‘neutrale’ stoffen. Detoxen is goed voor de gezondheid, helpt bij overgewicht, heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand én is goed voor de uitstraling.

Met zoveel voordelen moet het toch aanlokkelijk zijn om direct naar de groenteboer te rennen voor een flinke portie groente en fruit? Maar niets is helaas minder waar. De karige 250 gram groente die het voedingscentrum voorschrijft, halen de meesten mensen nog niet. Het blijkt dat de meesten van ons gemiddeld maar zo’n 131 gram groente per dag eten. 

Niet verbazend toch dat veel mensen zich zo vermoeid voelen en kwakkelen met diverse kwaaltjes. Want we eten niet alleen te weinig groente en fruit, maar we variëren hierin ook veel te weinig, waardoor we maar heel eenzijdige voedingsstoffen binnenkrijgen. Tijd voor verandering dus. Wanneer je een afspraak maakt ontvang jij na afloop je persoonlijk gezondheidsplan tjokvol advies over hoe jij je groenten kan ophogen.

Hierbij alvast enkele tips:

  • Eet minstens 30% van je groenten rauw, tenzij je ernstige darmklachten hebt.
  • Eet zo mogelijk, biologisch groenten aangezien deze meer voedingsstoffen bevatten.
  • Stoom je groenten of wok het even kort
  • Voeg altijd gezonde vetten toe aan je groente, zodat voedingsstoffen tot 13x toe beter worden opgenomen.
  • Leer je groenten te fermenteren
  • Verwerk groente en fruit in smoothies, soepen, sauzen enz.
  • Vergeet ook de zeegroenten niet (bron van jodium) en/of slik spirulina/chlorella tabletjes.
  • Drink groentesapjes en/of Greens op dagen dat het lastig is om voldoende groente te eten.

Wil jij graag dagelijks meer groente eten, maar vind je dit lastig?

Schaf dan dit mooie inspiratiepakket aan!

Wil jij graag de belangrijkste inzichten over voeding leren?

Volg dan deze online training!

€ 149,-

Meer informatie

Gezond van binnen, stralend van buiten

Hoe kom jij snel, weer lekker in je vel?

Download als mooi startpunt, het gratis e-book met 10 leefstijltips. Als dank ontvang je een eenmalige aanbieding waar je gelijk gebruik van kunt maken!

Wil je vervolgens verder aan de slag met het verbeteren van je gezondheid?

 

Volg dan dit stappenplan:

Hoe gezond ben jij?

Wil jij graag antwoord op die vraag? Tijdens een gezondheidscheck brengen we je actuele gezondheid in kaart, zodat al duidelijk wordt wat goed gaat en wat nu aandacht nodig heeft. Na afloop ontvang jij je gezondheidsplan met je persoonlijk advies en boordevol informatie wat je thuis helpt je leefstijl en daarmee je gezondheid, stap voor stap te verbeteren. Wanneer je een afspraak maakt, kun je kiezen voor een online gesprek of voor een gezondheidscheck bij mij in de praktijk.

De afspraak stralend van buiten vind alleen plaats bij mij in de praktijk en hier leggen we de focus op je huid. De term anti-aging wordt vaak gebruikt, maar zelf spreek ik liever over healthy aging. Tijdens deze afspraak leer jij namelijk hoe jij je huid en van binnen en van buiten het beste dagelijks kan verzorgen, om zo eventuele huidproblemen waar je mee tobt aan te pakken bij de oorzaak en hoe je het verouderingsproces kan vertragen.

Wil je thuis verder geïnformeerd en ondersteund worden, wanneer en waar het jou uitkomt? Neem dan zeker een kijkje bij de diverse online programma’s en/of boeken die je helpen bij het maken van dagelijks gezonde keuzes. Wanneer je stap 1 overslaat kun je stap 2 eventueel combineren met een persoonlijk advies.

Uiteindelijk draait het er natuurlijk om wat jij dagelijks eet, want dat is echt de basis, om je weer goed te gaan voelen. Gezond eten levert je veel op. Minder klachten, meer energie en lekkerder in je vel! Eet daarom dagelijks minimaal 400 gram groente en een aantal stuks fruit, verdeeld over de dag.

Via alleen voeding is het echt onmogelijk om optimale hoeveelheden van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom zijn naast goede voeding, voedingssupplementen noodzaak om ziekten te voorkomen en je gezondheid te verbeteren. Wil jij weer lekker in je vel zitten? Start dan direct met goede basissuppletie die je zelf kunt bestellen met korting!