Ieder voor- en najaar heeft ons land te maken met een periode van virussen. Het ene jaar heerst er een zwaardere griep dan het andere. Belangrijk is, dat jij door middel van een goede weerstand hiertegen wapent, zodat je niet of nauwelijks ziek wordt.

Ons lichaam heeft een eigen immuunsysteem dat ons beschermt tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Het microbioom in je darmen, is een belangrijk deel van je immuunsysteem. Deze darmbacteriën trainen namelijk je  afweersysteem. Hoe goed dit immuunsysteem werkt, hangt grotendeels af van je leefstijl. Met een gezonde leefstijl zorg je ervoor dat je immuunsysteem optimaal functioneert.

Voeding

Welke type voeding je eet speelt hierin een grote rol, want darmbacteriën leven van het voedsel in je darm. Ze eten zeg maar wat de pot schaft. Eet daarom voldoende groente en fruit. Dat wil zeggen: varieer hierin veel en eet verdeeld over iedere dag  minstens 400 gram verschillende soorten groenten en een aantal stuks fruit.

Beweeg

Wat kun je nog meer doen? Probeer dagelijks buiten te bewegen. Zowel het naar buiten gaan, als het bewegen versterkt  namelijk je weerstand. Dit komt omdat dagelijks in het daglicht bewegen stress verlagend werkt, waardoor jij je positiever voelt. Ook zorgt het er voor dat je ‘s-nachts beter slaapt waardoor je lichaam zich kan herstellen. Doen dus! Het is helemaal mooi, wanneer je het buiten bewegen ook nog eens combineert met het afspreken met vrienden. Het onderhouden van sociale contacten is heel belangrijk. Wanneer jij je vriendschappen onderhoud, maakt dit je gelukkiger. En gelukkige mensen voelen zich doorgaans een stuk gezonder.

Koud afdouchen

Ook met simpelweg koud douchen kun je je weerstand stimuleren. Koude activeert je  immuunsysteem en bevordert de aanmaak van witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn onderdeel van je bloed en zorgen voor de verdediging tegen lichaamsvreemde stoffen en indringers zoals bacteriën, virussen, parasieten, schimmels en gisten. Mensen die dagelijks koud afdouchen hebben meer witte bloedcellen en dus ook een beter immuunsysteem. Dat komt nu helemaal goed van pas! Draai dus voortaan aan het einde van je douchebeurt de kraan steeds kouder en zorg dat je  de laatste 1-2 minuutjes koud afdoucht. Je bent helemaal dapper wanneer je met een koude douche start en dit heeft nog meer positief effect op je weerstand dan je douche koud eindigen.

Preventie

Wanneer de R in de maand is, bouwen we geen vitamine D op. In Nederland lopen ontzettend veel mensen rond met een vitamine D tekort, terwijl dit een heel belangrijke vitamine is voor een goede werking van je immuunsysteem. Een vitamine D-tekort maakt je vatbaar voor virussen. Belangrijk dus om dagelijks 75 mcg (3000 IE) vitamine D3 te slikken in de periode van september tot april. In de zomermaanden is 25 mcg voldoende.

Vitamine C is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem en kan een virus remmen en zelfs inactief maken. Voel je je prima? Dan is 1 gram per dag voldoende.

Iedere lichaamscel heeft zink nodig. Het versterkt je immuunsysteem en vermindert de duur en de ernst van een opgelopen virus. 30 mg per dag als onderhoudsdosis is voldoende. Ook smaak- en reukverlies, waar veel mensen mee tobben, is meestal te wijten aan een zink tekort.

Verder heb je dagelijks 100 mcg Selenium nodig. Deze krachtige antioxidant zorgt ervoor dat je afweer versterkt en het virus daardoor minder agressief reageert in je lichaam. 

Ben je al ziek?

Zorg dat je dagelijks voldoende vocht binnenkrijgt in de vorm van bouillon, water, (kruiden)thee en groentesappen. Een ziek lichaam verbruikt namelijk meer vitaminen en mineralen dan een gezond lichaam.

Voel je je een beetje verkouden en grieperig? Verhoog dan je vitamine C naar 3 gram, verdeeld over de ochtend, middag en avond.

Ben je echt flink ziek? Verhoog de vitamine C naar behoefte, oftewel:

take enough C to be symptom-free, whatever that amount may be.

Let er wel op dat wanneer je met hoge doses werkt, je het ook weer langzaam afbouwt wanneer je weer opknapt en stopt zodra je darmen gaan rommelen, dan heb je namelijk je verzadigingspunt bereikt. Kies bij hogere doseringen ook niet voor de vorm van ascorbinezuur maar voor ascorbaat. Verhoog daarnaast dagelijks je zink naar 1 mg per kg lichaamsgewicht en neem natuurlijk je dagelijkse 75 mcg vitamine D3 en 100 mcg Selenium. 

Als extra bescherming kun je tijdelijk Lactoferrine inzetten, deze voorkomt dat het virus in je cel komt. Wanneer je echt ziek bent is mijn tip, hoe hoger de dosering hoe beter! 

Zorg goed voor jezelf, dan zorgt je lichaam goed voor jou!

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om je gezondheid te verbeteren. Het allerbelangrijkste wapen tegen virussen is natuurlijk een goede gezondheid. De grote vraag is dus:

Hoe gezond ben jij?

Wil jij graag je gezondheid verbeteren en kun jij daar nog wel wat hulp en advies bij gebruiken? Ik help je er graag mee verder!

Ook wanneer je tobt met restklachten (Long Covid) nadat je het virus hebt gehad is het raadzaam om met je gezondheid aan de slag te gaan om zo weer op te kunnen knappen.