Kijktip: that sugar film,

maakt op beeldende wijze duidelijk wat de gevolgen zijn van de dagelijkse hoge suikerconsumptie die tegenwoordig ‘normaal’ is, in vooral de westerse landen. In deze film wordt duidelijk dat je gezondheid echt bepaalt wordt door iedere hap die je eet.

De film in het kort

In de film ’that sugar film’ schakelt de Australische acteur Damon Gameau 2 maanden lang over op een suikerrijk voedingspatroon. Een voedingspatroon dat dagelijks 40 theelepels (160 gram) aan fructose en/of sacharose levert. Maar hij eet niet de producten waarin je verwacht dat suiker zit, zoals frisdrank, ijs, snoep en koek. In plaats daarvan eet hij bijvoorbeeld gezoete magere yoghurt, gesuikerde muesli en vruchtensappen. Gameau zegt gedurende die 2 maanden net zoveel te sporten als voorheen. Voor, tijdens en na afloop van het ‘experiment’ worden onder andere zijn lichaamsgewicht, buikomtrek en leverwaarden gemeten. Zijn lichaamsgewicht en vetpercentage stijgen na twee maanden met respectievelijk 8,5 kilogram en 7%.

De film benadrukt dat ook voedingsmiddelen die een gezond imago hebben, in werkelijkheid zeer suikerrijk kunnen zijn. Dergelijke producten sluipen door hun ‘gezonde’ imago makkelijk in te grote hoeveelheden het dagelijkse voedingspakket binnen. Het consumeren van deze producten in relatief grote hoeveelheden past echter niet in een gezond voedingspatroon. De film illustreert dit op zeer beeldende en toegankelijke wijze en draagt in die zin bij tot gebruik van het gezonde verstand bij de keuze van ons dagelijks voedsel.

Tip: de film duurt zo’n anderhalf uur, dus stream het even naar je televisie!

Voel je je na het kijken van de film geïnspireerd om met je gezondheid aan de slag te gaan? Ik help je daarmee graag verder!