“Eet je dagelijks genoeg eiwitten!” wordt vaak gevraagd. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En hoeveel is dan genoeg?

Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en herstel van lichaamscellen, maar ze vervullen daarnaast nog meer functies. Ze zijn de grondstof van diverse hormonen en belangrijk voor een gezonde celwand en voor het functioneren van diverse celorganen. De cel zelf maakt eiwitten die enzymen heten en deze zorgen voor het uitvoeren van verschillende biochemische processen.

Wanneer je eiwitten eet worden deze niet rechtstreeks uit de voeding opgenomen, maar eerst afgebroken tot aminozuren. Het lichaam maakt vervolgens van deze aminozuren specifieke eiwitten die je lichaam op dat moment nodig heeft. De eiwitten in ons lichaam bestaan uit 20 aminozuren en daarmee kan het vervolgens onbeperkt eiwitten maken. Van deze 20 aminozuren moeten er 8 uit onze voeding komen, de rest kan ons lichaam zelf maken vanuit de andere aminozuren, mits je daarin natuurlijk geen tekorten ervaart.

Vlees, vis en eieren zijn een rijke eiwitbron, maar ga wel voor kwaliteit. Hoe gezond vlees, vis en eieren zijn wordt namelijk bepaald door hoe het dier geleefd heeft en wat het gegeten heeft. Probeer er dus bij alle dierlijke producten altijd op te letten dat het dier natuurlijk bewogen en gegeten heeft en koop deze producten alleen onbewerkt.

Biogarde met rechtsdraaiend melkzuur is ook een goede eiwitbron. De term rechtsdraaiend heeft betrekking op de melkzuurmoleculen in de kwark. Dit type melkzuur wordt makkelijker door je lichaam verteerd, omdat je lichaam zelf ook dit rechtsdraaiend melkzuur aanmaakt. Probeer verder zoveel mogelijk zuivel te vermijden, aangezien zuivel bij de meeste mensen spijsverterings- en longproblemen veroorzaakt.

Ook groenten en peulvruchten bevatten  eiwitten, maar niet alle aminozuren. Zorg dus dat je dagelijks een divers menu eet vanuit verschillende eiwitbronnen om aan de behoefte van je lichaam te voldoen.

Je lichaam kan aminozuren niet opslaan en daarom worden overschotten of gebruikt als energiebron, of omgezet in diverse lichaamsproducten of via de urine uitgescheiden.

Wanneer je lichaam gebrek heeft aan eiwitten, worden je spieren afgebroken en omgezet in eiwitten en zo gebruikt als energiebron om te kunnen overleven.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Vrouw:                 53 gram
Man:                    66 gram
Kind (vanaf 7)     52 gram
Peuters:               34gram
Zuigeling:           17 gram

Kinderen hebben een grote eiwitbehoefte vanwege hun groei. Bij zware arbeid en sport is er gemiddeld 1.5 tot 2 gram extra eiwit nodig voor het herstel en de opbouw van spieren.

In dit overzicht kun je zien hoeveel eiwitten er in levensmiddelen zitten:

Dierlijke eiwitten

Plantaardige eiwitten

ProductEiwitgehalte (per 100 gram)ProductEiwitgehalte (per 100 gram)
Tonijn23,7 gramSojabonen35,9 gram
Kipfilet23,3 gramPompoenpitten30,3 gram
Rosbief22,9 gramZaden26 gram
Biefstuk22,9 gramSeitan24,8 gram
Kaas 48+22,5 gramPitten24 gram
Zalm20 gramPistachenoten23,8 gram
Rundvlees18,6 gramKidneybonen22,1 gram
Achterham18 gramNotenpasta21,9 gram
Makreel18 gramCashewnoten21,2 gram
Garnalen15,4 gramGroene erwten21 gram
Ei12,3 gramBruine bonen20,1 gram
Hüttekäse11,2 gramKapucijners20 gram
Magere kwark8,5 gramVegetarisch gehakt18,6 gram
Magere yoghurt4,1 gramVegetarische burger17,7 gram
Magere melk3,7 gramWalnoten15,9 gram
Karnemelk3 gramHavermout12,8 gram
Tempeh12,2 gram
Humus7,7 gram
Rijst7 gram
Falafel6,8 gram

Wanneer je structureel te weinig eiwitten eet, kunnen er diverse gezondheidsproblemen ontstaan. Heb jij last van onverklaarbare klachten en wil je graag achter de oorzaak komen? Maak dan snel een afspraak. Na de meting kunnen we o.a. zien of je lichaam wel/geen tekorten in eiwitten ervaart.

Zorg goed voor je lichaam, dan zorgt je lichaam goed voor jou!